De geweldige instapper van Tenuta San Guido, het befaamde wijnhuis achter de Sassicaia. Deze Difese laat zien waarom San Guido tot de wereldtop hoort. Kracht, power en complexiteit in één.
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Wat niet veel mensen weten is dat de Toscaanse druif sangiovese oorspronklijk uit Emiglia Romagna komt! Dit is sangiovese in een ander jasje. Fris, fruitig en subtiel, bijna Bourgondisch.
100% Sangiovese van Montefiridolfi, een wijngaard in San Casciano Val di Pesa te midden van de Chiantiheuvels. De meeste Il Borghetto-wijnen hebben de IGP-status (wat voorheen IGT was). De reden daarvoor is absoluut niet dat ze niet goed genoeg zijn voor Chianti Classico; in onze ogen zijn ze zelfs vergelijkbaar met de hoger geklasseerde Gran Selezione.
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad. - op halve fles.
Uitgebalanceerde Chianti Classico Riserva. Mineraal met vuursteen en rijp fruit van kersen en frambozen. Wanneer deze wijn wat lucht krijgt, komt de wijn pas echt tot zijn recht met een kruidig aromaprofiel en zijdezachte tannines.
Een kleurrijke rosé waar fruitigheid en frisheid centraal staan. Speels en sympathiek, in geur en kleur herken je de roos. Guerrieri omschrijft de wijn als lenteachtig zacht en met een overgang naar zomers fris.
Wellicht is zijn broertje Tignanello bekender dan de Grand Vin van Antinori, maar Solaia behoort tot de top 3 van de Super Tuscans, samen met Sassicaia en Ornellaia. Dat Solaia minder bekend is, komt voornamelijk door de geringe productie van Solaia, waardoor deze wijn minder zichtbaar is in restaurants en in kelders. Wat Solaia verder uniek maakt, is dat het uit het hart van Toscane komt én 15-20% Sangiovese in de blend heeft. De wijn behaalde al enkele keren 100/100 scores bij de critici en is mede hierdoor een felbegeerd item geworden.
Sangiovese is het meest aangeplante druivenras van Italië. De druif vormt de basis voor alle grote Toscaanse wijnen: Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montalcino. Het is een laatrijpende druif met veel zuur en is tanninerijk. Klassieke Sangiovese is droog en tanninerijk, met fruit van pruimen, kersen en gedroogde kruiden en specerijen met soms indrukken van leer en wild. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst. Het alcohol percentage en suikergehalte zijn relatief laag.
Toscaanse kwaliteitswijnen
Chianti is een mooi voorbeeld van een sangiovese wijn. Het traditionele wijnhart is de Chianti Classico DOCG, de oorspronkelijke kern. Het Classico-gebied heeft veel variatie in bodem en klimaat. De mooiste topwijnen worden verbouwd op stenige grond met kalk. De druif wordt aangevuld met kleine hoeveelheden lokale druivenrassen als de canaiolo, colorino, mammolo. Een andere grote wijn die gemaakt wordt van de sangiovese is de Brunello di Montalcino. DOCG Brunello di Montalcino ligt ten zuiden van Chianti. Het zijn wijnen met een behoorlijk oplegpotentieel. Brunello di Montalcino rijpt minimaal vier jaar waarvan minimaal twee jaar op eikenhout. Het zijn dieprode fruitige wijnen met een volle smaak van rood en zwart fruit en een scala aan specerijen.
Andere Sangiovese-regio’s
Naast Toscane zien we sangiovese ook terug in andere delen van Italië zoals Umbrië en Marche. Maar ook in de Nieuwe Wereld is de druif aangeplant. Californië produceert mooie maar prijzige sangioveses en in Argentinië en Australië is de druif in opkomst.