Azienda Agricola Il Borghetto

Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Top-Sangioveses uit Florence! 

Top-Sangioveses uit Florence! Il Borghetto bevindt zich in Montefiridolfi te midden van de Chiantiheuvels, 20 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. Het bedrijf bezit in totaal 30 hectare met veel bos, olijfbomen en uiteraard wijngaarden. De olijven en druiven worden biologisch verbouwd. Eigenaar Antonio Cavallini begon in 1999 met het planten van nieuwe wijngaarden en in 2003 zag de eerste jaargang het levenslicht. Hij bouwde het bedrijf letterlijk van de grond af op en kon zodoende alles naar zijn hand zetten. De wijngaarden zijn verdeeld over 20 kleine percelen, allemaal met een iets ander bodemprofiel en andere oriëntatie. Ieder perceel krijgt zijn eigen behandeling, van pluk tot vinificatie tot rijping.

Finesse en elegantie

Cavallini leerde het vak bij Dujac in Bourgogne en maakte jarenlang onder begeleiding van de zeer succesvolle Britse oenoloog Tim Manning wijn bij topproducent Cristom in Oregon (hét gebied voor Pinot Noir van Noord-Amerika). Zijn lange ervaring met pinot noir is wellicht de belangrijkste reden waarom we zoveel finesse en elegantie terugvinden in de wijnen van Il Borghetto.

Dat hun succes niet onopgemerkt is gebleven, blijkt al uit het feit dat Italië-specialist Antonio Galloni van Vinous het volgende schrijft over Il Borghetto:
"Il Borghetto was one of the most pleasant discoveries in my tastings of the wines of Chianti Classico. The estate is quickly establishing itself as one of Tuscany’s hottest new properties. British oenologist Tim Manning worked at Cristom in Oregon, and not surprisingly his wines reflect a similar aesthetic. Manning makes some of the most exceptionally balanced, harmonious wines in Tuscany in a style that favors a fairly rich expression of fruit. At their finest, the wines recall great Pinot in their weightless and effortless grace. Simply put, I can’t recommend these wines highly enough."

Azienda Agricola Il Borghetto: Emmer met wijnflessen
Azienda Agricola Il Borghetto: WijngaardenAzienda Agricola Il Borghetto: Wijngaarden
Azienda Agricola Il BorghettoAzienda Agricola Il Borghetto

Gewoon mooie wijnen

De meeste Il Borghetto-wijnen hebben de IGP-status (wat voorheen IGT was). De reden daarvoor is absoluut niet dat ze niet goed genoeg zijn voor Chianti Classico; in onze ogen zijn ze zelfs vergelijkbaar met de hoger geklasseerde Gran Selezione. Cavallini kiest er echter voor om in een Bourgogne-fles af te vullen, wat volgens het Consorzio niet mag. De DOCG wordt de wijnen dan ook niet toebedeeld, maar Cavallini lijkt lak te hebben aan de bureaucratie en wil gewoon mooie wijnen maken. Daar slagen ze absoluut in. Het enige minpuntje is dat de wijnen zeer beperkt beschikbaar zijn…

Azienda Agricola Il Borghetto: WijngaardenAzienda Agricola Il Borghetto: Wijngaarden