Kwaliteit is hoog (maar variabel), kwantiteit is laag. Dat is de kortste samenvatting die we op dit moment (aan het begin van de en primeur campagne) van de jaargang 2020 kunnen geven.
Net als 2019 is 2020 een jaargang die wordt bepaald door een natte lente (waardoor het grondwaterniveau op een uitstekend niveau kwam), een lange droge hete zomer en een zeer hete en droge oogst. In tegenstelling tot 2016 en 2019 was die oogst echter vroegrijp – gelukkig maar want in de tweede week van oktober viel er voor een maand regen. De totale Bordeaux-productie is met ongeveer 10 procent gedaald ten opzichte van de jaargangen van 2019 en 2018 en is daarmee een van de drie jaargangen met de laagste opbrengst in het afgelopen decennium (na 2013 en 2017). Maar in tegenstelling tot 2013 en 2017 zijn de factoren die daaraan bijdroegen in 2020 complexer en in zekere zin een afgeleide van de bredere klimaatverandering in Bordeaux. In dat opzicht zou je 2020 bijna als het ‘nieuwe normaal’ kunnen beschouwen. De opbrengsten werden verminderd door drie omstandigheden: 1) meeldauw in een lang, nat voorjaar, 2) droogte in de hete, droge zomer (een bijna nooit eerder vertoonde 54 officiële droogtedagen werden geregistreerd in de regio) en 3) dan de hittegolf van half september die een indrogend effect had op de druifjes.
Toch zijn de eerste indicaties, bevestigd door wat we inmiddels geproefd hebben, dat 2020 de potentie heeft van een ‘uitstekende’ jaargang. Wat dat betreft verwachten we dat 2020 op zijn minst gelijkwaardig aan het goede jaar 2019 zal zijn en over het algemeen beter dan 2018. Samen met de jaargangen 2018 en 2019 vormt 2020 een uitzonderlijke trilogie van grote jaren.
Gezien wat we weten over de klimatologische omstandigheden, zullen de beste wijnen waarschijnlijk afkomstig zijn van terroirs met zowel uitstekende drainage als het vermogen om waterstress het hoofd te bieden. Denk aan de plateaus van Pomerol en Saint-Emilion, de betere terroirs van de Haut-Médoc én de gehele Médoc (die misschien nog wel het minste te lijden heeft gehad van zowel vocht als droogte).
Dit wordt bevestigd door Stéphane Derenoncourt, consulting oenologist voor verscheidene châteaus verspreid over Bordeaux (Clos Fourtet, Château Talbot, Prieuré-Lichine, Pavie-Macquin); hij zegt: “2020 is a very, very big surprise". The wines are "extremely fresh, the tannins ripe but very soft and enveloped". Door de droogte in september had hij meer jammy fruit verwacht, meer impressies van rozijnen en krenten. Maar tot zijn verrassing is het fruit in de wijnen veel frisser dan hij aanvankelijk had gedacht. Hubert de Boüard (Châteaux Angélus, La Pointe, Deyrem Valentin) meent zelfs dat het jaar "the best Merlots" ooit voort heeft gebracht aan de Rive Gauche.