Château Gloria

Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Château Gloria in Saint-Julien is geen Grand Cru Classé maar zou dat zonder enige twijfel wel zijn mocht die classificatie van 1855 ooit herzien worden.

Het is in vergelijking met de andere chateaux een relatief jonge bezitting die het levenswerk is van Henri Martin (1903-1991). Diens familie heeft diepe wortels in Bordeaux. Zijn grootvader was keldermeester op Château Gruaud-Larose, zijn vader was tonnelier. Henri Martin trad in eerste instantie in de voetsporen van zijn vader, maar ging zich meer en meer interesseren voor het maken van wijn. Zo was hij onder meer régisseur op Château Latour.

Henri Martin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, kocht Henri Martin zijn eerste perceel van 6 ha van Château Beychevelle. Dit luidde het begin in van Château Gloria. In de jaren die volgden, vergrootte Martin de bezitting heel geducht, stap voor stap, beetje bij beetje, door de acquisitie van nog meer percelen die, zonder enige uitzondering, allemaal van Grand Cru Classé chateaux zoals onder meer Léoville-Poyferré, Gruaud Larose en Duhart-Milon, afkomstig zijn.

Tegenwoordig heeft Château Gloria een totale oppervlakte van 50 ha verdeeld over 3 zones, te weten: in het centrum van Beychevelle, ten westen en ten noorden (grenzend aan Pauillac) van de appellation. De beplanting is klassiek voor de linker oever met cabernet sauvignon (65%), merlot (25%) en gelijke delen cabernet franc en petit verdot. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 40 jaar (de oudste stokken hebben de respectabele leeftijd van 80 jaar).

In 1982 verwierf Henri Martin 4e Grand Cru Classé Château Saint Pierre (Saint-Julien).

Martin overleed in 1991. Zijn dochter Françoise en schoonzoon Jean Triaud bijgestaan door diens kinderen, zetten het levenswerk voort en runnen nu beide chateaux. Technisch directeur is sinds 2000 Rémy di Constanzo die voorheen in diezelfde functie actief was op Cos d’Estournel. In de jaren daarna werd er enorm geïnvesteerd in renovaties en moderne installaties die zich voortreffelijk hebben uitbetaald in een sterke uplift in de kwaliteit. De Amerikaanse wijncriticus Jeb Dunnuck noteert terecht bij de jaargang 2018: “Readers looking for an estate on the uptick need to check out the 2018 Château Gloria”.

Chateau gloria
Chateau gloriaChateau gloria

Fenomenaal goed

De wijngaarden worden met grote zorgvuldigheid bewerkt en de oogst vindt met de hand plaats. De opvoeding van de wijn vindt gedurende 14 maanden plaats op eikenhouten vaten waarvan ca. 40% nieuw.

De prijs-kwaliteitsverhouding van dit inmiddels internationaal bekende château is fenomenaal goed: Château Gloria is een stuk bescheidener geprijsd dan de Grands Crus Classés van Saint-Julien maar kan de vergelijking met deze sterren zonder twijfel erg goed doorstaan.

Chateau gloriaChateau gloria