Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Leider können wir keine passenden Produkte zu ihrer Auswahl finden.

Etna wijnen, wijnen van de vulkaan Etna

 

Al vele eeuwen zijn er wijngaarden te vinden op de hellingen van de nog actieve Vulkaan Etna, op het eiland Sicilië. Er zijn geschriften gevonden van 5 eeuwen voor Christus dat er wijn werd gemaakt van de druiven komend van de vulkaan Etna.

 

De typische druivenrassen op de hellingen van de vulkaan zijn voor rode wijnen de Nerello Mascalese en voor de witte wijnen Carricante. In de veertiger- en vijftiger jaren van de vorige eeuw verlieten vele wijnboeren hun wijngaarden. De dorpjes waar zij woonden ontvolkte meer en meer. Zij konden alleen zeer geisoleerd met hun gezin in dit gebied wonen en de opbrengsten waren niet al te best. Winkels verdwenen, scholen werden opgeheven, kortom er was geen sociaal leven meer mogelijk.

 

In de jaren eind vorige eeuw begonnen wijnboeren weer interesse te krijgen in deze oude, afgelegen en hoog gelegen wijngaarden. De wijngaarden waren verlaten, maar de stokken stonden er nog steeds. Zij besloten van de eigenaren de oude wijngaarden te kopen en staken veel energie, liefde, passie en geld om van deze wijngaarden topkwaliteit druiven te kunnen halen, die kunnen concurreren met de grote wijnen uit de Bourgogne, of de Barolo.  

 

De oude stokken werden weer regelmatig gesnoeid, de wijngaard werd weer bewerkt en stap voor stap nam de kwaliteit van de druiven weer toe. Nog steeds worden de stokken traditioneel in volgens het albarello systeem gesnoeid. Ook werd geïnvesteerd in de kelders en de wijnmakerij. Alleen zo kon men de mooiste wijnen maken van de druiven van deze soms wel tot 120 jaar oude stokken. De druifluis, die vorig jaar de Europese wijngaarden teisterden, heeft geen vat gekregen op de hoog gelegen vulkanische stokken op de Etna. Het klimaat op de hoog gelegen wijngaarden is koel met hoge temperaturen overdag en zeer lage temperaturen in de nacht.

 

Wijnen van de Etna zijn inmiddels “hot”. Elke zich zelf respecterende producent heeft wel een wijngaard op de Etna of werkt met wijnboeren aldaar samen. De beste wijngaarden liggen aan de noord helling van de Etna. De vulkanische Etna-bodem is rijk aan vele mineralen, kalk, zand en gesteente. De prijzen van de wijngaarden zijn in enkele jaren meer dan verdubbeld. Sedert 1968 hebben de Etna wijnen ook de DOC status gekregen. Inmiddels zijn zo rond de 150 wijnbedrijven lid van het Consortium. Binnen enkele jaren zal rond de 1.000 ha aan wijngaarden op de hellingen van de Etna zijn aangeplant.

 

Een van de bekende producenten van wijnen van de Etna is Pietradolce, opgericht in 2005 door Michele Faro. In het jaar 2010 kreeg dit schitterende wijnbedrijf 100 punten James Suckling voor hun “topwijn” Barbagalli. In 2016 werd deze wijn uitgeroepen door de toonaangevende wijngids de Gambero Rosso tot de “Beste wijn van Italië”.

 

Ontdek de diversiteit van de Etna wijnen, met finesses zoals de Bourgogne wijnen en de Barolo’s.  

 

Etna wijnen kopen gaat nu gemakkelijk met ons uitgebreide assortiment in verschillende prijsklassen.

 

Het bouquet van de rode wijnen is krachtig met heerlijke geuren van kersen, caramel, kaneel en cranberry. De smaak is vol, welderig met het rijpste zomerfruit, pruimen, frambozen en granaatappel jam. De Nerello druif geeft de harmonie van fijne Bourgogne met de statige gratie van de Barolo, maar gezien haar vulkanische hart, is de wijn toch zeer eigen.

filters
Zurück zum Anfang