Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Bolgheri wijn

1 Artikel

Ergebnisse pro Seite
Aufsteigend sortieren
  1. Orma Passi di Orma Bolgheri 2017
    32,75(*) 43.67 pro Liter

1 Artikel

Ergebnisse pro Seite
Aufsteigend sortieren

Bolgheri en de Super Tuscan: de juweel van Toscane

Bolgheri is een prestigieuze wijnstreek gelegen aan de Toscaanse kust in Italië. Het staat bekend om zijn buitengewone wijnen, die wereldwijd erkenning en bewondering hebben verworven. Bolgheri is vooral vermaard om zijn rode wijnen, die behoren tot de top van de Italiaanse wijnproductie.

Kenmerken van Bolgheri

Bolgheri wijnen worden gekenmerkt door hun diepe kleur, complexe aroma's en elegantie. De rode wijnen worden voornamelijk gemaakt van Bordeaux-druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, die gedijen in het warme mediterrane klimaat van de streek. Deze druivensoorten zorgen voor wijnen met een opmerkelijke structuur, intens fruitige aroma's, goed geïntegreerde tannines en een indrukwekkende lengte.

De bodem van Bolgheri bestaat voornamelijk uit kalksteen en klei, wat gunstig is voor de wortelgroei van de druivenstokken. Bovendien draagt de invloed van de nabijgelegen Tyrreense Zee bij aan de unieke microklimatologische omstandigheden, die bijdragen aan de complexiteit en elegantie van de wijnen.

Genieten van Bolgheri

Bolgheri wijnen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en kunnen jarenlang rijpen. Ze worden gekenmerkt door hun balans, verfijning en veelzijdigheid. Ze gaan perfect samen met gegrild vlees, wildgerechten, rijke pastagerechten en gerijpte kazen. Bolgheri wijnen worden vaak beschouwd als echte "meditatiewijnen" vanwege hun diepte en complexiteit.

Bolgheri en de Opkomst van de Super Tuscans

Bolgheri, gelegen aan de Toscaanse kust, is bekend om zijn innovatieve benadering van wijnproductie. Hier zijn de beroemde Super Tuscans ontstaan, hoogwaardige wijnen die traditionele regels doorbreken. In de jaren '70 en '80 begonnen wijnmakers in Bolgheri te experimenteren met niet-inheemse druivensoorten, wat heeft geleid tot wijnen met volheid, kracht en complexiteit. Sassicaia en Ornellaia zijn enkele bekende Super Tuscans uit Bolgheri. Deze wijnen hebben de regio op de kaart gezet en worden geprezen om hun concentratie, rijke aroma's en harmonieuze smaken. Bolgheri is een toonaangevend wijngebied dat wereldwijd erkenning heeft gekregen.

Ontdek de prachtige wijnen uit Bolgheri en laat je betoveren door de ongeëvenaarde expressie van terroir en vakmanschap die deze regio te bieden heeft.

De SuperTuscan wijnen van Colaris

Nabij de Toscaanse kust, in de Maremma, ligt het kleine oude stadje Bolgheri, befaamd om de wijnen uit dit gebied, Ornellaia, Ca' Marcanda, San Guido etc. Bolgheri is sinds korte tijd een DOC. De wijnen worden ook wel SuperTuscans genoemd. Het zijn wijnen gemaakt in Bordeaux stijl met druivenrassen uit de Bordeaux, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah. Oftewel niet authentiek Italiaans, maar zeker robuust van karakter door de invloed van deze exoten. De wijnen zijn zeer geliefd bij een grote groep wijnliefhebbers. De bekendste wijnen zijn Masseto, Ornellaia, Biserno, Guado al Tasso, Sassicaia, Ca' Marcanda en nog vele bekende kleine en grote wijnproducenten.

Bolgheri is booming

In de afgelopen 40 jaar zijn wijnliefhebbende dromers, industriëlen, globetrottende enologen en gevestigde Italiaanse wijnboeren naar Bolgheri gekomen om hier hun dromen waar te maken en hier hun wijnbedrijf te beginnen. Deze wijnboeren willen in deze opkomende regio hun stempel zetten op een relatief nieuw wijngebied in een van 's werelds oudste wijnlanden. Vier decennia geleden waren er nog maar een handvol wijnmakerijen, maar nu telt Bolgheri meer dan 50 wijnproducenten.

 

De geschiedenis van de SuperTuscan wijnen

Rond 1940 realiseerde Marchese Mario Incisa dat hij niet bij het bedrijf van zijn familie in Piemonte kon werken Marchesi Incisa della Rocchetta.  Hij ging naar Frankrijk en maakte kennis in de Bordeaux met de Franse wijnen, al snel was hij liefhebber van de Franse Bordeaux wijnen. En nam uit de Bordeaux stokken Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc mee. Na een lange zoektocht kocht hij een stuk land nabij Bolgheri, in de Maremma, de Toscaanse kust en plant hier deze stokken. De keus voor de Maremma was omdat de omstandigheden, ligging, klimaat, grondsoort, nagenoeg overeenkomt met de Franse Bordeaux streek. In de Maremma was totaal nog geen sprake van wijnbouw. Het gebied was bekend vanwege de Etrusken die hier vroeger woonden en deels zeer moerassig. De resultaten van zijn wijnen waren de eerste jaren dramatisch slecht. Het duurde zo’n jaar of 10 voordat Mario de juiste formule had gevonden.

 

Pas in 1968, een kleine 30 jaar later,  startte Marchese Mario Incisa met de eerste verkoop van zijn flessen Sassicaia

Eerst als Vino di Tavola, in 1994 als Bolgheri DOC wijn, sedert 2013 heeft hij met San Guido zijn eigen DOC.

Ook Marchese Antinori start met het idee om een SuperTuscan te maken, vanuit de Chianti Classico

In 1970 plant hij stokken Cabernet Sauvigon en Cabernet Franc in zijn nieuwe Tignanello wijngaard in Chianti Classico. In 1975 - produceert Antinori zijn eerste Tignanello, als vino di Tavola. En in 1978 brengt hij op een hoger kwaliteitsniveau voor het eerst zijn absolute "topwijn" Solaia op de markt.  Beide wijnen zijn nu IGT wijnen.

De verschillende soorten SuperTuscan wijn

Het aanbod van Super Toscanen bestaat uit betaalbare wijnen en ook echte collectable wijnen. De meest beroemde én haast onbetaalbare SuperTuscan uit Bolgheri is de Sassicaia. Andere bekende soorten zijn de Ornellaia, Solaia, Tignanello en de Fontalloro. Een SuperTuscan is een bijzondere wijn die u bij speciale gelegenheden uit de kast haalt om het eten en drinken naar een hoger niveau te tillen. Het zijn stuk voor stuk prachtige wijnen met een zwaar karakter.

Beste Supertuscan wijn:

In de neus aroma's van rijp en zoet zwart fruit met balsamico noten van Mediterraanse struiken. In de mond is de wijn rond, zacht, met een zoetheid van het fruit in het midden van de mond, altijd goed levendig door de frisheid van het zure bestanddeel, en door de dichte en rijpe tannine textuur, met lange afdronk.

Het is goed om te weten dat de Bolgheri wijngaarden gemiddeld een lage leeftijd hebben in vergelijking met andere historische gebieden. Dit betekent dat de kwaliteitskenmerken van de geproduceerde wijnen alleen maar verder zullen verbeteren naarmate de wijngaarden langer en volgroeid zijn. Daarom zijn de internationale critici het erover eens dat het potentieel van Bolgheri wijn gigantisch is en voortdurend groeit.

Bolgheri DOC

Op 14 december 1995 werd het Consorzio per la Tutela dei Vini Bolgheri DOC opgericht door o.a. Mario Marchese Incisa della Rochetta , de eigenaar van Castello di Bolgheri en nog drie andere producenten.

Het consortium symboliseert de Viale dei Cipressi - 6 km - 3.000 cipressen tussen San Guido en Castello di Bolgheri

In de loop der jaren heeft Podere Orma zich ook genesteld tussen de allerbeste wijnproducenten in de Maremma, Bolgheri DOC. Podere Orma maakt deel uit van de meerdere wijnbedrijven van Alberto Moretti, eveneens eigenaar van Tenuta Sette Ponti, gelegen nabij Arezzo, in het noord-oostelijke deel van Toscane. Podere Orma is gelegen in het prestigieuze wijngaarden gebied tussen Tenuta dell' Ornellaia en het Antinori domein Guado al Tasso in de Bolgheri DOC. 

Verder behoort ook Grattamacco tot een van de meest presitgieuze Bolgheri wijnbedrijven. Grattamacco is onderdeel van de Collemassari groep, die tevens het eigendom heeft van het prestigieuze Brunello di Montalcino wijnbedrijf Poggio di Sotto. Grattamacco heeft 27 ha aan wijngaarden die zijn gelegen tussen Bolgheri en Catagneti Carducci nabij de Toscaanse kust. Het bedrijf is opgericht in 1977.

Wat te denken van de schitterende "Garage Wijnen" van Tua Rita, een klein wijnbedrijf met een enorme reputatie en "cultstatus" door de jaarlijks hoge scores van de wijnjournalisten.  Zij maken "garage wijnen". Zij brengen hun wijnen niet onder een DOC of DOCG keurmerk op de markt. Zij zijn hier wars van. Zij maken de wijnen van de druiven die passen bij het gebied en hun stijl. De buitengewone reputatie van Tua Rita is vooral gebaseerd op de Redigaffi (100% Merlot), die sinds de jaren negentig van de vorige eeuw een pronkstuk is geworden, een wijn vol karakter, stijl en grote klasse.

 

Wat is het beste oogstjaar om een SuperTuscan - Bolgheri DOC te kopen

 
SUPERTUSCANS Oogstjaar beoordeling
   
2018 Vier Sterren
2017 Vier Sterren
2016 Vijf Sterren
2015 Vijf Sterren
2014 Drie Sterren
2013 Vier Sterren
2012 Vier Sterren
2011 Vijf Sterren
2010 Vier Sterren
2009 Vier Sterren
2008 Vier Sterren
2007 Vijf Sterren
2006 Vijf Sterren
2005 Vier Sterren
2004 Vier Sterren
filters
Zurück zum Anfang