Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Brunello di Montalcino wijn

1 Artikel

Ergebnisse pro Seite
Aufsteigend sortieren

1 Artikel

Ergebnisse pro Seite
Aufsteigend sortieren

Brunello di Montalcino Wijn: Het Pronkstuk van Toscane

Brunello di Montalcino is een van de meest prestigieuze wijnen die afkomstig zijn uit de betoverende regio Toscane, Italië. Deze wijn wordt geproduceerd in de heuvels rondom het pittoreske stadje Montalcino, waar de combinatie van het unieke terroir, het klimaat en de traditionele wijnbouwmethoden een wijn van uitzonderlijke kwaliteit voortbrengt.

De Karakteristieken van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif, ook bekend als Brunello, die gedijt in de zonnige en droge omstandigheden van de regio. Deze druivensoort staat bekend om zijn dikke schil, die bijdraagt aan de diepe kleur en complexe smaakprofiel van de wijn. Brunello di Montalcino ondergaat een lange rijpingsperiode, zowel op vat als op fles, waardoor de wijn zijn volle potentieel kan bereiken.

De wijn kenmerkt zich door zijn diepe robijnrode kleur, intense aroma's en rijke smaken. In de neus ontvouwen zich tonen van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, gecombineerd met hints van specerijen, tabak en aardse elementen. Op de tong is Brunello di Montalcino vol en krachtig, met goed gestructureerde tannines en een lange afdronk.

Rijping en Bewaarpotentieel

Een van de grote troeven van Brunello di Montalcino is zijn uitstekende rijpingspotentieel. Na de verplichte rijping van minimaal vier jaar, waarvan twee jaar op houten vaten, ontwikkelt de wijn complexe smaken en een verfijnde textuur. Echter, de ware magie van Brunello di Montalcino komt pas echt tot uiting na enkele jaren van flesrijping. Het vermogen van de wijn om te rijpen in de fles stelt de smaken en aroma's verder te ontwikkelen, waardoor het een geliefde keuze is onder wijnliefhebbers die van ouderdomspotentieel houden.

2016 en 2019 Brunello als uitzonderlijke jaargangen

Jaargangen zijn essentieel voor Brunello di Montalcino vanwege de invloed van het jaarlijkse klimaat op de kwaliteit van de druiven. Elke jaargang varieert in smaak en rijpingspotentieel. De jaargangen 2016 en 2019 zijn bijzonder opmerkelijk; 2016 staat bekend om zijn complexiteit en verouderingspotentieel, terwijl Brunello 2019 uitblinkt in fruitigheid en elegantie, waardoor ze tot de top van Brunello di Montalcino behoren.

Geniet van Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is een wijn die vraagt om geduld en respect. Het is een wijn om van te genieten tijdens speciale gelegenheden, bij een goed bereide maaltijd of gewoon om te ontspannen en te genieten van de complexiteit en schoonheid ervan. Serveer het op de juiste temperatuur, rond de 18°C, en laat de wijn ademen in het glas om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen.

Met zijn rijke geschiedenis, karakteristieke smaken en indrukwekkend bewaarpotentieel is Brunello di Montalcino een ware schat uit Toscane die elke wijnliefhebber zal bekoren.

 

Maak kennis met de Brunello di Montalcino - Keuze uit meer dan 30 Brunello wijnen.

De Brunello di Montalcino is zonder twijfel de meest befaamde Italiaanse wijn. Wereldwijd is er veel vraag naar deze typisch Toscaanse wijn, waar de Sangiovese (Grosso) druif zorgt voor veel kracht, volheid en donkerrood bosfruit. Een perfecte wijn bij maaltijden met wild, een heerlijke biefstuk, gebraden vlees en oude kaas. De wijnen komen uitsluitend uit het gebied dat behoort bij het plaatsje Montalcino, gelegen ten zuiden van Siena.

De kwaliteit van de wijnen wordt gegarandeerd door het Consortium di Brunello di Montalcino. De Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita, dit is de allerhoogste kwaliteitsnorm in Italië voor wijnen. Hierbij is vastgelegd wat de maximale opbrengst per hectare mag zijn. De wijnen moeten komen van druiven uit wijngaarden gelegen in de plaats Montalcino. Bovendien moeten de wijnen ook worden gebotteld in de plaats Montalcino. Brunello wijnen hebben een verplichte houtrijping van 3,5 jaar. Dit houdt in dat de wijnen ongeveer 4,5 jaar na de oogst op de markt komen. De Brunello wijnen zijn lang houdbaar. In het algemeen kan worden gesteld dat deze gemakkelijk 20 tot 25 jaar kunnen worden bewaard.
De gezamenlijke wijnboeren uit Montalcino hebben in 1967 het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino opgericht. Het consortium bewaakt de uitgangspunten en de kwaliteit van de wijnen. Bovendien zorgt zij ook voor de promotie van de Brunello wijnen.

De eerste Brunello werd gemaakt eind 19e eeuw. Deze werd gemaakt door Ferruccio Biondi Santi. Biondi Santi is nog steeds een van de meest befaamde producenten van Brunello wijnen. Zij maken de Brunello wijn nog steeds op een zeer traditionele methode met behoudt van de oorspronkelijke smaken. Hun wijnen zijn extreem lang houdbaar. In september 1994 werd een groot gezelschap aan wijnjournalisten uitgenodigd om de "oude maar zo mooi gerijpte" wijnen uit de kelders van het domein te proeven. Zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd met 10 punten, de hoogste waardering, beoordeeld.

Tot de absolute top behoort ook zeker Casanova di Neri. Zij maken de Brunello wijnen in een moderne stijl, gebaseerd ook op de hedendaagse smaken. Hun Brunello wijnen hebben al meerdere malen een score bij WineSpectator gekregen van 100/100 punten. Bovendien is hun Brunello Tenuta Nuova 2001 uitgeroepen tot "Wine of the Year". Een andere producent die vermeldenswaardig is, is Uccelliera. De eigenaar is Andrea Cortonesi. Hij heeft geen wijnmaker in dienst. Hij werkt niet met wijnconsultants, gebruikt geen computertechnologie bij het maken van zijn wijnen. Hij maakt de mooiste wijnen op zijn smaak, kennis en gevoel. Dat hij een genie is mag blijken uit het feit dat zijn wijnen veelal 92/100 tot 97/100 punten behalen bij Winespectator en Robert Parker.

Wilt u goedkope Brunello kopen, dat kan uiteraard. Er zijn meerdere parijen die goedkope Brunello wijnen aanbieden, zoals de speciale aanbiedingen van de producenten Dante Alighieri, la Corte, Coli of Terre dei Tassi. Helaas blijkt dat deze producenten in Montalcino niet zijn te vinden. Als verder wordt gezocht op de website van het Consortium van de Brunello producenten blijken deze producenten ook niet voor te komen. Volgens de regels van het Consortium mogen alleen wijnen onder de naam Brunello di Montalcino op de markt worden gebracht door producenten die hun wijngaarden in het stadje Montalcino zijn gelegen. De wijn moet ook worden gebotteld in Montalcino. De regels hierover zijn duidelijk. Als je hier de wijnboeren in Montalcino over aanspreekt zeggen zij, ach het is Italie. Voor alles is een oplossing te vinden.

Waarom schrijven wij hier over deze goedkoop aangeboden Brunello di Montalcino wijnen? Dit doen wij omdat veel mensen vragen over hebben. De keus is aan u, de klant, voor welke wijn u gaat.

Filter
Zurück zum Anfang