Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?

Leider können wir keine passenden Produkte zu ihrer Auswahl finden.

Chianti: het symbool van Toscane

Chianti is een bekende en geliefde rode wijn uit de regio Toscane in Italië. Met zijn karakteristieke smaakprofiel en levendige persoonlijkheid is Chianti een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur. Gemaakt van de Sangiovese-druif en soms aangevuld met andere lokale variëteiten, biedt Chianti een harmonieuze combinatie van fruitige aroma's, levendige zuurgraad en zachte tannines.

Kenmerken van Chianti

Chianti heeft een heldere robijnrode kleur en een verleidelijk bouquet van rood fruit, zoals kersen en bessen, met hints van viooltjes en kruiden. In de mond presenteert Chianti zich levendig en fris, met een evenwichtige zuurgraad die de smaken van het fruit versterkt. De aanwezige tannines zijn over het algemeen soepel en goed geïntegreerd.

Chianti wordt gekenmerkt door zijn verschillende productieniveaus. De basis-Chianti wordt meestal jong gedronken en biedt een toegankelijke en fruitgedreven stijl. Chianti Classico is afkomstig uit het hart van het Chianti-gebied en heeft een intensere concentratie en structuur. Chianti Riserva ondergaat een langere rijping en ontwikkelt daardoor complexere aroma's en een zachtere textuur.

Genieten van Chianti

Chianti is een veelzijdige wijn die uitstekend past bij tal van gerechten. Het is een heerlijke begeleider van Italiaanse klassiekers zoals pasta's, pizza's, antipasti en gegrild vlees. De frisse zuurgraad van Chianti helpt ook om vettige gerechten in evenwicht te brengen. Het is aan te raden om Chianti licht gekoeld te serveren, rond de 16-18°C, om de fruitige en levendige kenmerken van de wijn te benadrukken.

Met zijn rijke traditie, prachtige landschappen en kenmerkende smaken is Chianti een wijnschat die het erfgoed van Toscane belichaamt en elke wijnliefhebber weet te bekoren.

 

Het Chianti Classico gebied in Italië


De laatste jaren heeft de Chianti Classico een ware transformatie ondergaan, van een middelmatige wijn naar een wijn van echte topkwaliteit. Het Chianti wijngebied strekt zich tussen Firenze en Siena. Het Chianti wijngebied is hierdoor groter dan het bordeaux wijngebied. De Chianti Classico komt natuurlijk uit het Chianti wijngebied, de toevoeging classico wordt gegeven aan de wijn als deze voldoet aan de DOCG kwalificaties voor de Chianti Classico wijn. Een echte Chianti Classico mag het label van de welbekende zwarte haan dragen.

 

Van welke druiven wordt Chianti wijn gemaakt?
Meer dan 80% van een Chianti Classico wijn moet gemaakt zijn van de sangiovese druif. Deze blauwe druivensoort groeit vooral in Toscane, Italië. De sangiovese druivensoort is een kruising van de druivensoorten Ciliegiolo en Calabrese Di Montenuovo. Aangezien maximaal 20% van de wijn nog mag bestaan uit andere druivensoorten, bestaan de meeste Chianti Classico’s dan ook uit andere druivensoorten. Een Chianti Classico mag nooit bestaan uit witte druiven, wel mogen onder andere  de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Merlot, Canaiolo Nero of Syrah worden toegevoegd.

 

DOCG Specificaties voor de Chianti Classico
De Chianti Classico mag alleen het zwarte haan etiket dragen als deze voldoet aan strakke regels:

Alleen een wijn uit de 9 geverifieerde gemeenten (tussen Florence en Siena) mag de naam Chianti Classico dragen.
Alleen rode wijnen kunnen de naam Chianti Classico dragen.
Het alcoholpercentage van de Chianti Classico moet minimaal 12% zijn.
 

Het verschil tussen een Chianti wijn, Chianti Riserva wijn en een Chianti Classico wijn

Bent u een  beginnende wijnliefhebber? Dan kan het zijn dat u niet doorheeft wat het verschil is tussen een Chianti wijn, een Chiantia Riserva en een Chianti Classico variant. Wijnhuizen die buiten de 9 afgebakende Chianti Classico gemeenten liggen mogen niet de Chianti Classico naam gebruiken.

Ligt een wijnhuis wel in dit Chianti Classico gebied maar is de producent niet aangesloten bij het consortium? Dan mag deze niet het zwarte haan (gallo nero) logo gebruiken of de naam Chianti Classico. Wel mag dit wijnhuis de naam Chianti Riserva gebruiken. Soms wordt deze wijn aangeduid als een Chianti Classico Riserva, maar dit is dus niet de correcte aanduiding.

Een Chianti wijn is een wijn die wordt geproduceerd op percelen buiten de 9 Italiaanse Chianti Classico gemeenten. 

 

Filter
Zurück zum Anfang