2016 | Italien | Piemont, Barolo

Michele Chiarlo Tortoniano Barolo 2016

Speichern
93/100 punten, elegant, krachtig, complex, mooi strak, levendig, heerlijk rood rijp fruit, tonen van balsamico en met zijdezachte tannines in de lang aanhoudende afdronk. Lesen Sie die Verkostungsnotizen
  • Geschmack
    Komplex & Kräftig
  • Rebsorte
    Nebbiolo
  • Herkunft
    Italien, Piemont, Barolo
44,90 59.87 pro Liter
/ Price per bottle
Speichern
Auf Lager.
Verkostungsnotiz
Spezifikat​ionen
Rezensionen

Barolo La Morra - 2016 - 93/100 punten Robert Parker en James Suckling
Robijnrode wijn met granaatachtige reflectie, met prachtige geuren van kersenjam en bessengelei, en tonen van munt, steranijs, kappertjes en mediterrane kruiden. In de mond is de wijn elegant, krachtig, complex, mooi strak, levendig, heerlijk rood rijp fruit, tonen van balsamico en met zijdezachte tannines in de lang aanhoudende afdronk.

De Nebbiolo druiven van deze Barolo komen van de wijngaarden gelegen in La Morra - de prachtige cru's Sarmassa en Cerequio. De wijngaarden in Cerequio worden wel gezien als een van de meest prestigieuze wijngaarden in de Barolo. De grondsoort is kalkrijke mergelklei van sedimentaire mariene oorsprong uit de Tortoniaanse periode (9 miljoen jaar geleden). Met significante aanwezigheid van micro-elementen, met name magnesium en mangaan. De wijngaarden hebben een zuid-oostelijke- en zuid-westelijke blootstelling. De wijngaarden liggen op een hoogte van 320 meter. De wijngaarden zijn deels aangeplant in 1972 en deels in 1990.

De druiven worden eind oktober met de hand geoogst. Tijdens de zomermaanden worden de stokken intensief terug gesnoeid zodat alleen de beste trossen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Na de pluk van de druiven ondergaan zij de vergisting voor een periode van 18 dagen in grote stalen vaten. De vergisting geschiedt met de schillen bij een temperatuur tussen de 27°C en 32°C. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in grote eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor minimaal 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.

De Barolo Tortoniano 2016 begint op dronk te komen in 2022 en kan worden weggelegd tot 2035. Drink temperatuur: 17-18°C.

Barolo wijn sprijs combinatie tip van de Italiaanse Sommeliers: Perfect bij een gestoofde wildzwijn schotel, maar kan uiteraard ook bij gebraden vleesgerechten, pasta met paddenstoelen en harde oude kazen.
Robert Parker: 93/100 punten
The 2016 Barolo Tortoniano is an accessible and forthcoming wine that gives you the complexity and nuance of the Nebbiolo grape with a fruit-forward and food-friendly personality. There is a dry and astringent quality to the tannins that might need to smooth itself out with a few more years of cellar aging. Otherwise, the wine would pair with ravioli stuffed with minced meat and topped with extra cheese.
James Suckling: 93/100 punten
Ripe and generous with currants, plums and spice, as well as chocolate character. It’s full-bodied with round tannins and a firm, racy fin ish. Drink or hold.
Over Michele Chiarlo:
Michele Chiarlo startte in 1956 zijn wijnbedrijf. Gekozen werd voor de regio war hij was geboren, Canelli, nabij Asti in de Regio Piemonte. Hier kon hij zijn droom waarmaken in de meest ongelooflijke mooie wijnstreek ter wereld.
Traditie, discipline en passie met grote zorg voor het land en de natuur waren voor hem de belangrijkste uitgangspunten.

Inmiddels heeft het bedrijf 120 ha aan wijngaarden in Monferrato, de Langhe, (La Morra en Barolo) en de Gavi streken. Hij is ook de drijvende kracht geweest achter de nieuwe Barbera Nizza DOC. Bij Michele Chiarlo gaat de aandacht bij elke wijngaard naar het inpiduele terroir en de eigenheid van de wijnen.

Goed om te weten dat Michele Chiarlo een ster heeft in de Gambero Rosso. Dit houdt in 10x een tre bicchieri of te wel 10x drie rode glaasjes, de allerhoogste waardering van een wijn.
Jahrgang2016
LandItalien
AnbaugebietBarolo, Piemont
RebsorteNebbiolo
WeinstilKomplex & Kräftig
Hersteller/ImporteurVF
Farbe/ArtRotwein
KlassifikationDOCG Barolo
Flascheninhalt0.75
Alkoholgehalt14 %
EAN8002365041607
ArtikelnummerBAR-1010-R15704-16

Produkte im Warenkorb zusammenführen?

Sie haben bereits Artikel im Warenkorb Ihres Kontos. Möchten Sie diese mit den Artikeln zusammenführen, die Sie gerade in Ihren Warenkorb gelegt haben?