De klassieke riesling wordt door sommigen als de beste witte druif gezien. Maar helaas is de riesling door velen nog onderschat. Onterecht, want het ras heeft onmiskenbaar hoge kwaliteiten. In Duitsland wordt de meeste riesling gemaakt en hier komen ook de beste wijnen vandaan. De riesling-druif is hier heer en meester en kan wijnen leveren van kurkdroog tot weelderig zoet. Het Duitse klimaat staat garant voor intense, verrassend lichte, elegante en fruitige wijnen.
De Riesling is zowel beroemd als berucht om zijn 'goût de pétrole’. Hiermee wordt verwezen naar een olie-achtige toon in de geur. De één ziet dit als een fout, de ander kan hier geen genoeg van krijgen. Verder kan hij een breed scala aan geuren hebben als perzik, limoen, honing, appel en mineralen. Wijn gemaakt van riesling is geschikt om enkele jaren te rijpen dankzij zijn goede zuurgraad. De edelzoete Rieslings kunnen wel decennia lang op fles bewaard worden.
Zon en edele rotting zorgen voor prachtige honingzoete wijnen met mooi fruit en zuur. De druif kan temperaturen tot wel -15°C verdragen. De bodem kan, net als bij pinot noir, een grote invloed hebben op de geur en smaak van riesling. Naast Duitsland is de uitgesproken riesling ook terug te vinden in Frankrijk (zoals in de Elzas), Oostenrijk en in Australië, waar de wijn een opwekkende limoengeur heeft. Een goede Riesling is lekker als aperitief of juist bij lichtkruidige gerechten.